De lage spaarrente waar we reeds even mee worden geconfronteerd is voor veel mensen en bedrijven een doorn in het oog. Niet alleen brengt spaargeld niets meer op, daarnaast valt ons vermogen ook nog eens ten prooi aan het inflatiemonster. Gelukkig bestaan er mogelijkheden om deze problemen het hoofd te bieden. Zo kan je bijvoorbeeld de keuze maken om met een deel van je vermogen te gaan beleggen. Starten met beleggen zorgt er voor dat je, je kapitaal in werking gaat zetten waardoor je mogelijks toch nog een aantrekkelijk rendement kan realiseren. Wil jij ook graag meer te weten komen over beleggen als alternatief voor een niet presterende spaarrekening? Dan is het zeker aan te raden om je even te verdiepen in de onderstaande informatie.

Periodiek beleggen met een klein bedrag is mogelijk

De grootste misvatting van veel mensen is dat ze vrezen dat beleggen uitsluitend mogelijk is voor die selecte groep die over een groot vermogen beschikt. In vroegere tijden viel daar inderdaad best wel wat voor te zeggen. Tegenwoordig is dat echter anders. Iedereen heeft tegenwoordig dan ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld periodiek te gaan beleggen met kleine(re) bedragen. Dit wordt onder meer mogelijk gemaakt door beleggen in zogenaamde ETF’s. Indien je op deze manier gaat beleggen zal je namelijk kunnen vaststellen dat je ondanks een kleine investering toch een mooie positie in heel wat verschillende effecten kan aannemen. Een bekend voorbeeld van een dergelijke ETF is de zogenaamde ‘Vanguard All-World ETF’. Het gaat hierbij om een beleggingsfonds die bestaat uit zomaar even 3430 aandelen. Door in deze ETF in te stappen kan je beleggen met kleine bedragen terwijl je toch bent verzekerd van een ongelofelijk mooie spreiding. 

Profiteer van meerdere vormen van rendement

De lage spaarrente waarvan sprake is heeft er de voorbije jaren sowieso voor gezorgd dat heel wat mensen in de richting van beleggen zijn gedreven. Dat is ook niet verwonderlijk. Het geld dat je parkeert op je spaarrekening brengt tegenwoordig helemaal niets op. Sterker nog, eigenlijk is het zo dat de waarde stelselmatig afneemt. Dat is het gevolg van de inflatie die zich steeds meer en meer laat voelen. Het inflatiespook zorgt er voor dat ons vermogen zonder dat we het goed en wel beseffen elk jaar opnieuw een beetje minder waard wordt. Dit voorkomen is alleen maar mogelijk door er voor te zorgen dat je vermogen een opbrengst realiseert die hoger is gelegen dan de inflatie. 

Beleggen kan bovenstaande eigenlijk zonder al teveel problemen realiseren. Door een belegging uit te voeren zorg je er namelijk voor dat je als het ware kan rekenen op twee verschillende vormen van opbrengst. Het gaat hierbij concreet om:

  1. De potentiële meerwaarde in de koers van hetgeen waarin je belegt; 
  2. Een eventueel dividend of bijvoorbeeld een obligatiecoupon die wordt toegekend; 

Door te beleggen in bijvoorbeeld dividendaandelen (of ETF’s die een dividend toekennen) is het ook nog eens mogelijk om te zorgen voor een passief inkomen. Je kan er dan voor kiezen om dat inkomen te gebruiken om een betere levensstijl te kunnen hanteren, maar het is ook mogelijk om ze te laten kapitaliseren. Kies je voor deze laatste optie? Dan krijg je vroeg of laat te maken met het rendement op rendement effect. Zo zal je vermogen alleen maar exponentieel verder aandikken.

Hou rekening met de risico’s van beleggen

Het potentieel waar je tegenwoordig op kan rekenen door te beleggen is ongelofelijk groot. Zolang de spaarrente er niet in slaagt om de inflatie het hoofd te bieden heb je eigenlijk zelfs bijna geen andere keuze. Toch moet het gezegd dat de risico’s van beleggen niet dezelfde als bij een spaarrekening. In het laatste geval is je kapitaal namelijk tot een bedrag van 100.000 euro per rekening ingedekt. Dat is anders wanneer je gaat beleggen. In het merendeel van de gevallen is het dan ook zo dat je altijd de eigen inbreng die je doet op het spel zet. Pakt het beleggen echter positief uit? Dan zal je al snel tot de conclusie komen dat je er in zal slagen om een aantrekkelijk rendement te realiseren. 

Beleggen voor de lange(re) termijn

Ondanks het feit dat beleggen dus zeker de nodige risico’s met zich meebrengt is het zo dat je het merendeel van deze risico’s ook stevig het hoofd kan bieden. Dit bijvoorbeeld door: 

  1. Er voor te zorgen dat je gespreid instapt en niet al je kapitaal in één keer gaat beleggen;
  2. Te zorgen voor een goede spreiding over verschillende sectoren en beleggingsproducten; 
  3. Altijd een bepaalde hoeveelheid cash beschikbaar te houden voor onverwachte crashes; 
  4. Een lange(re) beleggingshorizon te hanteren; 

In principe kan je in het merendeel van de gevallen altijd je geïnvesteerde of belegde geld terug opvragen. Let wel, staat de koers van je beleggingen op dat moment net ongunstig? Dan kan je daardoor wel met een bepaald verlies worden geconfronteerd. Toch, door te gaan beleggen met een lange termijn horizon zal je kunnen vaststellen dat je vermogen een stuk meer rendement zal opleveren dan wanneer je het gewoon op een spaarrekening geparkeerd zou laten staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat is de Slimbespaard box?

Een box vol met fantastische kortingen, verrassingen en leuke presentjes van ondernemers uit jouw regio! Een unieke en exclusieve wijze om de producten en diensten van lokale ondernemers te ontdekken en een maatschappelijk steentje bij te dragen. 10% van de opbrengst doneren wij aan het goede doel!

Gemakkelijk in gebruik, gezellig in de buurt, gezondheid voorop en ook nog groen bezig!