Warren Buffett staat sinds jaar en dag bekend als één van ’s werelds beste beleggers. Het vermogen dat de man heeft opgebouwd is met een bedrag van 100,3 miljard dollar dan ook ronduit indrukwekkend te noemen. De superbelegger is op basis hiervan toegetreden tot het zesde lid van de zogenaamde ‘$100 billion club’. Het is algemeen bekend dat de CEO van Berkshire Hathaway het merendeel van zijn kapitaal heeft verzameld door te beleggen, maar toch houdt hij er ook al zijn hele leven lang een opvallend zuinige levensstijl op na. Op deze pagina delen we graag vier interessante bespaartips waarvan bekend is dat ook Buffett ze steevast toepast. 

1. Kortingsbonnen gebruiken is geen schande

Buffett beschikt (net als heel wat andere miljardairs) over een voorliefde voor McDonald’s. Dat is bekend. Wat eveneens bekend is, is dat hij ooit Microsoft oprichter Bill Gates heeft getrakteerd op een maaltijd in één van de restaurants van de fastfoodketen. Groot was de verbazing echter toen bleek dat Buffett de maaltijd betaalde met kortingsbonnen. In een jaarlijkse brief van Bill Gates die werd geschreven in 2017 stond dan ook het volgende te lezen: 

“Herinner je, je nog hoe we toen we samen naar Hongkong reisden besloten om te lunchen bij McDonald’s? Je bood aan om te betalen, dook in je zak en haalde er coupons uit! Deze gebeurtenis heeft ons er altijd aan herinnerd hoe belangrijk het is voor jou om een goede deal te maken”. 

Hoe rijk je dus met andere woorden ook mag zijn, kortingsbonnen gebruiken blijft altijd interessant!

Het is algemeen bekend dat Buffett niet graag veel geld uitgeeft aan luxueuze auto’s. Zo raakte bekend dat hij in het jaar 2006 zijn Cadillac DTC omruilde voor een Cadillac XTS en daarvoor amper 45.000 dollar moest betalen. In een interview met Forbes liet de topbelegger zich ooit ontglippen dat hij slechts 3.500 mijl rijdt op jaarbasis. Hij gaf toen aan wellicht zelden een nieuwe auto te gaan kopen. Verder verbaasde Buffett mensen vaak door vele jaren gebruik te maken van dezelfde toestellen. Zo maakte hij jarenlang gebruik van een flip-telefoon tot hij er uiteindelijk in het jaar 2020 voor koos om over te stappen op een iPhone. Buffett zei ooit het volgende:

“Spaar niet hetgeen dat nog resteert na het uitgeven, maar geef uit wat er nog overblijft na het sparen”. 

Bovenstaande ligt in lijn met het advies dat experten geven. Zij stellen dan ook dat het is aan te raden om aan het begin van de maand  een bepaald bedrag op een spaarrekening te zetten. 

3. Sluit alleen leningen af wanneer je niet anders kan

Het is bekend dat Buffett in zijn leven slechts één keer geld heeft geleend. Het ging daarbij om een hypothecaire lening voor de aankoop van een vakantiehuis ter waarde van 150.000 dollar in het Amerikaanse Californië. In principe had Buffett de lening zelfs niet hoeven af te sluiten, want er was voldoende kapitaal voor handen. Dat kapitaal wou hij echter liever gebruiken om aandelen te kopen van zijn eigen investeringsbedrijf Berkshire Hathaway. Verder benadrukte de belegger ook doorheen de jaren verschillende malen om niet te beleggen met geleend kapitaal. 

4. Maak zoveel mogelijk gebruik van cash geld

Eén van de wellicht meest opvallende uitspraken die werd gedaan door Buffett heeft te maken met het zoveel mogelijk gebruikmaken van cash geld. Dat is des te opmerkelijker omdat Buffett natuurlijk een Amerikaan is. In de Verenigde Staten is de creditcard veruit het populairste betaalmiddel. Ondanks het feit dat betalen met een kredietkaart zeer praktisch is heeft Buffett toch zo zijn bedenkingen bij het gebruik er van. Meermaals heeft de topbelegger dan ook aangegeven dat hij in maar liefst 98 procent van de tijd gewoon betaalt met cash geld. 

Je zou op het eerste zicht vermoeden dat Buffett het gebruik van creditcards afraadt omdat er kosten aan verbonden zijn. Dat zal er ergens ook wel wat mee te maken hebben, maar de belangrijkste reden gaat schuilt in het feit dat Buffett van mening is dat gebruikmaken van zo’n kaart je helpt om geld uit te geven dat je eigenlijk op dat ogenblik niet hebt. Dat is ook logisch, want een creditcard werkt zo dat het geld dat je doorheen de maand betaalt pas de volgende maand van de rekening wordt afgeboekt. Bovendien is het ook nog eens zo dat er in de Verenigde Staten een gespreide terugbetaling kan worden aangevraagd… alleen zijn daar uiteraard wel kosten aan verbonden. 

In ieder geval, ben jij nog op zoek naar enkele interessante mogelijkheden om (extra) geld te kunnen sparen? Dan kan het beslist de moeite waard zijn om deze vier bespaartips van Warren Buffett ook in jouw leven te gaan integreren. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat is de Slimbespaard box?

Een box vol met fantastische kortingen, verrassingen en leuke presentjes van ondernemers uit jouw regio! Een unieke en exclusieve wijze om de producten en diensten van lokale ondernemers te ontdekken en een maatschappelijk steentje bij te dragen. 10% van de opbrengst doneren wij aan het goede doel!

Gemakkelijk in gebruik, gezellig in de buurt, gezondheid voorop en ook nog groen bezig!