Wat zonnepanelen opleveren aan energie?

In Nederland kan je goed gebruikmaken van zonne-energie. De opbrengst van zonnepanelen is voldoende om bij te dragen aan het energieverbruik van een heel huishouden. Naast dat zonne-energie goed is voor ons klimaat, zorgt het in combinatie met traditionele energie (geleverd door de energieleverancier) al snel voor een flinke besparing op de energierekening. Minstens zo belangrijk van een zonne-installatie is de duurzame manier van opwekken en daarom is het goed voor het milieu.

Vermogen zonnepanelen bepalend voor opbrengst zonnepanelen

Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wp (Wattpeak). Dit heet ook wel het nominale paneelvermogen: het vermogen dat wordt geleverd onder de ideale testcondities in de fabriek waar de zonnepanelen geproduceerd zijn. De opbrengst van zonnepanelen wordt uitgedrukt in kWh. Voor de berekening van de verwachte opbrengst houden we rekening met een correctie, omdat de ideale condities zich niet altijd voordoen als de zonnepanelen eenmaal op het dak liggen. Dit werkt zo:

 Standaard gaan we ervan uit dat een zonnepaneel 250 Wp per uur opwekt. Dit komt overeen met 0,25 kWh. Dit vermenigvuldigen we met een correctiefactor 0,9. Dus één zonnepaneel wekt gemiddeld 0,25 X 0,9 = 0,225 kWh op. 

Leveranciers van zonnepanelen vermelden bij hun producten altijd het nominale vermogen (Wp) en de verwachte opbrengst (kWh). Zodoende is het eenvoudig om uit te rekenen met hoeveel zonnepanelen het energieverbruik van een huishouden wordt gedekt.

Gemiddelde opbrengst zonnepanelen

Zonnepanelen verschillen sterk in hun efficiëntie. Het gemiddelde formaat van een zonnepaneel is 1 meter bij 1,65 meter en het standaard vermogen is 250 Wp. Per jaar levert een zonnepaneel dus gemiddeld 225 kWh zonnestroom op. Als je 3600 kWh stroom verbruikt, het gemiddelde verbruik van een gezin, zijn hiervoor ongeveer 16 zonnepanelen voor nodig. Er bestaan ook grotere zonnepanelen met een afmeting van 1,95 bij 1 meter met een gemiddeld vermogen van ongeveer 300 Wp.

Plaatsing zonnepanelen van invloed op opbrengst

Plaatst u de zonnepanelen gericht op het zuiden? Iedere 1.000 Wp aan vermogen kan dan ongeveer 900 kWh per jaar opleveren. Liggen de zonnepanelen niet op het zuiden, dan zal de opbrengst wat lager uitvallen.

Opbrengst zonnepanelen hoger dan het energieverbruik

Op de dagen dat de opbrengst van de zonnepanelen hoger is dan wat je aan energie verbruikt, lever je de opgewekte zonne-energie terug aan de energieleverancier. Dit heet terugleveren. Eerst wordt het energieverbruik in mindering gebracht met jouw opgewekte energie. Dit noemen we salderen. Wanneer je meer teruglevert dan dat je verbruikt, krijg je hiervoor een terugleververgoeding.

Slimme meter en zonnepanelen

Een slimme meter geeft nauwkeurig inzicht in hoeveel stroom de zonnepanelen opwekken en hoeveel je hebt verbruikt. Zonnepanelen die net geplaatst zijn meldt u aan bij de netbeheerder. De netbeheerder controleert of uw energiemeter geschikt is voor zonnepanelen. Zo niet, dan installeert de netbeheerder gratis een slimme meter.

 

Vraag gratis en vrijblijvend informatie aan